Rekonštrukcia Námestia slobody bude ukončená na prelome apríla a mája

10.04.2012 Humenné

Humenné 10. apríla (TASR) - Rekonštrukcia Námestia slobody v Humennom, ktorá odštartovala ešte v septembri 2010, sa v týchto dňoch chýli ku koncu. TASR o tom informovala hovorkyňa humenskej radnice Slavěna Vorobelová s tým, že obnovenú časť mesta uvedú slávnostne do užívania pravdepodobne na prelome apríla a mája tohto roka.
Rekonštrukčné práce na spomínanom námestí odštartovali preložkami a revitalizáciou podzemných inžinierskych sietí. Zhotoviteľ stavby následne pripravil územie pre pokládku novej dlažby a inštaláciu odvodňovacích žľabov spevnených plôch.
Súčasťou systému verejného osvetlenia na obnovovanom Námestí slobody je podľa Vorobelovej slov nové elektrické vedenie a 18 stĺpov s dvojsvetlami. V priebehu rekonštrukcie tu pribudlo zároveň 45 lavičiek, vyše 20 odpadkových košov, dve fontánky s pitnou vodou, stojany na bicykle a viacero informačných tabúľ.
Na zmodernizovanom Námestí slobody bude oproti pôvodným plánom viac zelene. "Projekt sa musel meniť a rekonštrukcia bola istý čas pozastavená, nakoľko Krajský súd v Prešove vydal predbežný zákaz na výrub stromov v tejto časti mesta. V rámci zmeny projektu tu následne pribudli zelené plochy," vysvetlila Vorobelová s tým, že viacero stromov pôvodne navrhnutých na výrub nakoniec zostalo na svojom mieste. V najbližších dňoch zároveň vysadia na vytýčených plochách zrekonštruovaného námestia vyše 1000 kusov rastlín, kríkov, drevín a kvetov.
Humenská samospráva získala na realizáciu spomínaného stavebného projektu prostriedky z fondov Európskej únie. Rekonštrukciu Námestia slobody realizuje za zmluvnú cenu vo výške viac ako 1,88 milióna eura spoločnosť EUROVIA SK. "Momentálne sa pripravuje kolaudácia stavby a budú sa zisťovať nedostatky, ktoré by mal jej zhotoviteľ následne odstrániť," uzavrela Vorobelová.
 

Vyberte región